Πότε ΔΕΝ πρέπει να αλλάξεις δουλειά

Έχουμε συζητήσει αρκετά, κατ’ ιδίαν αλλά και στο blog μας, ότι υπάρχουν κάποια σημάδια που μας λένε ξεκάθαρα : πρέπει να αλλάξεις δουλειά. Όμως, καθώς λαμβάνουμε τα βιογραφικά σας για δωρεάν αξιολόγηση και συζητάμε τι σας κάνει να θέλετε να αλλάξετε δουλειά διαπιστώσαμε το εξής.

Μερικές φορές, ένα ξέσπασμα ή ένα λάθος που έχετε κάνει, σας οδηγούν σε αυτή την επιλογή. Ίσως η αμηχανία ή η ντροπή είναι τόση που κάνει ευκολότερη την παραίτηση από την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αυτός όμως δεν είναι ο σωστός λόγος να αφήσετε μια δουλειά- και δεν έχετε καμία εγγύηση ότι δε θα παρουσιαστεί ξανά στην επόμενη. Σημειώνουμε λοιπόν μερικές σκέψεις, για να διευκολύνουμε μια δύσκολη κατάσταση.

Καταρχάς, όσο κι αν έχετε παρασυρθεί σε δικαιολογίες, ευθύνες κλπ, βάλτε μια τελεία. Πείτε απλά (στα εμπλεκόμενα άτομα) “Το σκέφτηκα και διαπίστωσα ότι έκανα λάθος”. Εξηγήστε σε δυο προτάσεις τι εννοείτε, με έμφαση στο λάθος- όχι στις δικαιολογίες και τις συγνώμες. Πείτε για παράδειγμα “Αντέδρασα υπερβολικά τότε. Σίγουρα με τις φωνές δε βγαίνει τίποτα, ας το πιάσουμε από την αρχή αν συμφωνείτε “.

Αν επιτεθήκατε σε κάποιον προσωπικά ή προσβάλατε κάποιον, τότε θα πρέπει να μιλήσετε κατ’ ιδίαν. Αφήστε να σας πουν αυτά που θέλουν χωρίς να διακόψετε και χωρίς να είστε αμυντικοί. Στο τέλος δείξτε κατανόηση με μια φράση όπως “Σε καταλαβαίνω. Μακάρι να μην είχε συμβεί το περιστατικό ή έστω να το είχα χειριστεί αλλιώς”.

Αυτό, που είναι το δύσκολο μέρος, θα κρατήσει μερικά λεπτά αλλά θα σας “σώσει” τη δουλειά σας. Μετά, έχοντας ξεπεράσει τα δύσκολα, ασχοληθείτε με το πώς -πρακτικά- θα αντιμετωπίσετε το θέμα που αφορούσε το περιστατικό και προχωρήστε παρακάτω.

Αν οι συνάδελφοι σας συνεχίσουν να ασχολούνται με το λάθος σας και μετά από αυτή τη διαχείριση, τότε ναι, έχετε λόγο να αναζητήσετε άλλες ευκαιρίες καριέρας. Γιατί τότε φαίνεται ότι η κουλτούρα της εταιρείας δεν είναι ομαδική και ανθρώπινη και άρα δε σας ταιριάζει.

Πάντως, είτε βρίσκεστε αντιμέτωποι με κάποιο λάθος σας είτε σας προβληματίζει οτιδήποτε σχετικά με την καριέρα σας μπορούμε να βοηθήσουμε. Αρκεί να μας ρωτήσετε!

Leave a Reply